Már a fővárost is elérte az óvónőhiány! Vidéki kistelepüléseken régóta nehéz szakképzett óvodapedagógust találni, annak ellenére, hogy az önkormányzatok akár szolgálati lakással is próbálják csábítani a képzett szakembereket. Viszont mostanra már Budapesten és az agglomerációban is egyre aggasztóbb a szakember hiány. Annak ellenére nem történt változás, hogy a Magyar Óvodapedagógus Egyesület évek óta jelzi, hogy egyre aggasztóbbá fog válni a helyzet, különösen azért, mert hamarosan megemelkedik a nyugdíjba vonulók száma.

Tovább tetézi a problémát az, hogy a legújabb új szakmajegyzékben már nem szerepel az államilag elismert képesítések között sem az óvodai dajka, sem a nevelőszülői képzés. Összességében a gyermekek gondozásával és nevelésével foglalkozó szakképesítések több mint fele hiányzik a listáról.

Pedig az intézményekben dajkák is dolgoznak az óvodapedagógusok mellett nagy számban. Mivel az óvodákban is egyre több a sajátos nevelési igényű gyermek, így a dajkáknak kiemelt szerepük van abban, hogy a mindennapok gördülékenyek legyenek, és sokat tudnak segíteni a különféle nevelési, csoportszervezési feladatok megoldásában.

Nem is gondolnánk, hogy az óvodai dajkáknak milyen széles körben kell a napi munkáját ellátni!

Segítőtársa az óvodapedagógusnak, közreműködik a gyermekek napi gondozásában, felel a környezet rendjéért és tisztaságáért, de kisebb baleseteknél elsősegélyt is kell nyújtania.

Érdemes fontolóra venni egy óvodai dajka képzésre való jelentkezést, mert a jelenlegi feltételek még lehetővé teszik az államilag elismert képzettség megszerzését.