Ezek voltak a legnépszerűbb szakmák a fiatalok körében: a szakács mellett az asztalos az egyik legtöbbek által választott szakma idén is.

Manapság a modernizáció és robotizáció elterjedésével új trend jelent meg, a fogyasztók számára a környezetvédelem is fontos, egyre többen próbálják minimalizálni a környezetet károsító műanyag hulladék mennyiségét, és próbálják száműzni az otthonaikból a műanyag alapanyagú használati tárgyakat. Igaz, hogy a tömeggyártás olcsóbbá tette a műanyag termékek előállítását, de egyre többen kívánnak környezetbarát fa termékekkel körülvenni magukat. A hosszú távú gondolkodással nemcsak az esztétikumra gondolnak, de a fenntartható jövőt is támogatják. Megállapítható, hogy ez a szemléletmód változás elősegíti, hogy régi szakmák is népszerűek tudnak lenni a fiatalok körében is. Az elmúlt években az asztalos szakma benne van a top 10 legnépszerűbb között. Sokan látnak benne fantáziát, hiszen a képzettség megszerzése után számos specializálódási lehetőség van, foglalkozhatnak akár bútorok készítésével, javításával, de akár tervezhetik úgy, hogy ablakok, állmennyezetek, lépcsők készítésére szakosodnak.

Ebben a szakmában lehetőség nyílik arra, hogy kiéljék kreativitásukat, és sokszor tanácsokkal láthatják el a megrendelőt akár a tárgyak anyagával és színével kapcsolatban is. A fiatalok már az iskolapadban is sikereket érhetnek el: Az idén nyáron megrendezett Wordskills Kazan 2019. nevű versenyen Oroszországban, Kazanban, bútorasztalos szakmában magyar fiatal nyert aranyérmet.